Tig-svetsning är en avancerad form av svetsning som erbjuder många fördelar jämfört med traditionella svetstekniker. Med förmågan att svetsa en mängd olika metaller har tig-svetsning blivit ett populärt val för många tillverknings- och byggprojekt. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera de olika typerna av tig-svetsar och fördelarna de ger. Vi kommer också att diskutera hur man korrekt utför varje typ av svets, samt säkerhetstips att följa vid tig-svetsning. I slutet av det här inlägget bör du ha en bättre förståelse för vilka typer av och varför de är fördelaktiga för ditt projekt. tig svetsar

Gasvolframbågsvetsning  

Gas Tungsten Arc Welding (GTAW), även känd som volfram inert gas (TIG) svetsning, är en process som använder en icke förbrukningsbar volframelektrod för att skapa svetsen. Värmen från ljusbågen som skapas av volframelektroden smälter arbetsstycket och skapar en svets. Denna process används vanligtvis för att svetsa tunt material som kräver precision och intrikata detaljer. Den kan också användas på legeringar, aluminium, magnesium, koppar, nickel och titan.
De främsta fördelarna med att använda Gas Tungsten Arc Welding är dess höga grad av kontroll och noggrannhet. Operatören kan exakt kontrollera båglängden och värmetillförseln, vilket resulterar i en ren, exakt och repeterbar svets. Processen är relativt ren och producerar mycket lite rök eller ångor, vilket gör den idealisk för applikationer där luftkvaliteten är en viktig faktor.
Gaswolframbågsvetsning används ofta i svetsapplikationer med hög renhet, såsom medicinsk utrustning, livsmedelsutrustning och rymdkomponenter. Processen är också lämplig för tunnväggiga material, som kräver en liten värmetillförsel för att förhindra skevhet eller förvrängning. Trots sina fördelar kan GTAW vara tidskrävande och kräver en hel del skicklighet för att säkerställa att svetsarna är konsekventa och av högsta kvalitet.

Plasmabågsvetsning

Plasma Arc Welding (PAW) är en typ av tig-svetsning som använder en plasmabrännare för att generera en högtemperaturbåge, som smälter basmetallerna och producerar en svets. I denna metod skapas en elektrisk ljusbåge mellan en elektrod och basmetallen, som sedan används för att smälta och sammanfoga de två delarna. Plasmabågsvetsning erbjuder flera fördelar jämfört med traditionella tig-svetstekniker. Den mest anmärkningsvärda fördelen med PAW är dess förbättrade hastighet och effektivitet i jämförelse med traditionella svetsprocesser. Plasmabågen genererar mer värme och en mer koncentrerad stråle, vilket möjliggör snabbare och mer exakta svetsningar. Dessutom kan PAW användas på både järnhaltiga och icke-järnhaltiga metaller. Svetsarna som produceras av PAW är i allmänhet starkare än de som produceras med traditionella tig-svetsningsmetoder, vilket gör den idealisk för många svetsapplikationer.

Motståndssvetsning

Motståndssvetsning är en typ av svetsning som använder elektriskt motstånd för att generera den värme som krävs för svetsning. Värmen genereras genom att en elektrisk ström leds genom de två metallstyckena som förenas, smälter metallen vid fogen och skapar en svets. Motståndssvetsning används ofta för att sammanfoga små delar gjorda av mjukt stål, rostfritt stål, aluminium, mässing och koppar.
Fördelar med motståndssvetsning inkluderar höga svetshastigheter, billig utrustning, portabilitet och en ren svets utan behov av skyddsgaser. Nackdelar med motståndssvetsning är att svetsarna inte är justerbara, processen kräver exakt inriktning mellan delarna och den är begränsad till att sammanfoga metaller med liknande elektrisk ledningsförmåga.
När det kommer till motståndssvetsning finns det två vanliga typer som används: punktsvetsning och sömsvetsning. Punktsvetsning används för att sammanfoga plåt eller trådnät, medan sömsvetsning används för att sammanfoga plåt till cylindriska former. Båda processerna är effektiva när det gäller tid och kostnad, men var och en har sina egna för- och nackdelar. Punktsvetsning är bäst för korta fogar och tunna material, medan sömsvetsning kan användas på tjockare material.
När du bestämmer vilken typ av motståndssvetsning som är bäst för ditt projekt är det viktigt att ta hänsyn till materialet du arbetar med och vilken typ av fog du skapar. Genom att förstå dessa variabler kommer du att kunna bestämma vilken typ av motståndssvetsning som är rätt för dig och få bästa resultat.